Hlávková kapusta je košťálová zelenina patřící do čeledi brukvovitých. Je charakteristická svou hlávkou s bublinkatými, zkadeřenými listy, díky čemuž se liší od hlávkového zelí. Tato zelenina je dostupná po celý rok a není náročná na pěstování, dobře snáší i chladnější podnebí. Hlávková kapusta se konzumuje pouze po tepelné úpravě, dokonce i ve studených salátech je třeba ji nejprve krátce povařit. Je možné ji vařit, dusit, smažit, zapékat nebo připravovat podobně jako zelí, i když se nehodí k nakládání. Svou roli často najde také v polévkách a omáčkách. Dnes si připravíme právě takovou chutnou polévku s hlávkovou kapustou.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mouky
- 1 středně velká cibule
- 1/2 hlávky kapusty
- 4 větší brambory
- sůl
- pepř
- kmín
- česnek
- majoránka
- sladká paprika
- uzená klobáska (nemusí být)
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme jí na oleji, zasypeme moukou a osmahneme (připravíme tím základ, tzv. cibulovou jíšku).
Zalijeme cca 1,5 litrem vody, řádně rozmícháme a poté přidáme předem na kostičky nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou očištěnou kapustu. Kdo má rád, může přidat i na plátky nakrájenou klobásu (případně uzené maso, někdo také přidává sušené houby).
Osolíme, opepříme, přidáme kmín, česnek (buď prolisovaný a nebo sušený), trošku sladké papriky pro barvu a majoránku.
Pozvolna vaříme do změknutí.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.