Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Hlávková kapusta jako hlavní ingredience pro přípravu jednoduché a chutné polévky

Hlávková kapusta jako hlavní ingredience pro přípravu jednoduché a chutné polévky

7.1.2025 - AndreaP.

Hlávková kapusta je košťálová zelenina patřící do čeledi brukvovitých. Je charakteristická svou hlávkou s bublinkatými, zkadeřenými listy, díky čemuž se liší od hlávkového zelí. Tato zelenina je dostupná po celý rok a není náročná na pěstování, dobře snáší i chladnější podnebí. Hlávková kapusta se konzumuje pouze po tepelné úpravě, dokonce i ve studených salátech je třeba ji nejprve krátce povařit. Je možné ji vařit, dusit, smažit, zapékat nebo připravovat podobně jako zelí, i když se nehodí k nakládání. Svou roli často najde také v polévkách a omáčkách. Dnes si připravíme právě takovou chutnou polévku s hlávkovou kapustou.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce mouky
  • 1 středně velká cibule
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 4 větší brambory
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • česnek
  • majoránka
  • sladká paprika
  • uzená klobáska (nemusí být)

 

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme jí na oleji, zasypeme moukou a osmahneme (připravíme tím základ, tzv. cibulovou jíšku).

Zalijeme cca 1,5 litrem vody, řádně rozmícháme a poté přidáme předem na kostičky nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou očištěnou kapustu. Kdo má rád, může přidat i na plátky nakrájenou klobásu (případně uzené maso, někdo také přidává sušené houby).

Osolíme, opepříme, přidáme kmín, česnek (buď prolisovaný a nebo sušený), trošku sladké papriky pro barvu a majoránku.

Pozvolna vaříme do změknutí.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz