Halušky patří mezi nejikoničtější jídla Slovenska a tvoří nedílnou součást jeho bohaté kulinářské tradice. Jsou národním pokrmem, který vyniká svou jednoduchostí - na jejich přípravu potřebujete pouze základní suroviny jako mouka a vejce. Co víc, halušky jsou rychlé a snadné na přípravu, což je činí ideálním jídlem pro každou příležitost. Ať už zavítáte do luxusní restaurace v centru města nebo do malebné vesnické hospůdky kdekoliv na Slovensku, halušky vždy najdete na jídelním lístku v nějaké své podobě. Pokud tedy hledáte cenově dostupný způsob, jak nakrmit svou rodinu, halušky jsou jasnou volbou. Dnes si tento slovenský poklad připravíme s tvarohem a ukážeme si, jak jednoduché a chutné mohou být levné recepty.
(základem je tvaroh - fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 500 g tvarohu
- 200 g hladké mouky
- lžíce másla
- 1-2 vajíčka
- sůl
Dále pak dle chuti:
- osmaženou strouhanku, cukr na posypání halušek, trocha másla na přelití
Tvaroh prolisujeme do jemna, smícháme s moukou, rozpuštěným tukem, vajíčkem a špetkou soli. Z dobře vypracovaného těsta lžící namáčenou ve vodě vykrajujeme malé nočky a vhazujeme je do vařící vody. Po pár minutách - až nám halušky vyplavou, je vylovíme.
Podáváme na talíři, kde je ještě posypeme osmaženou strouhankou s cukrem a maličko přelijeme rozpuštěným máslem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.