Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Osvěžující cizrnový salát s pečenými lilky

Osvěžující cizrnový salát s pečenými lilky

6.1.2025 - AndreaP.

Lednové dny, jak si tady stále opakujeme, nás motivují k odlehčení jídelníčku a k návratu k jednoduchým a zdravým pokrmům. Tento recept na pečené lilky s cizrnou a čerstvou zeleninou je dokonalým příkladem toho, jak snadná a chutná mohou být lehká jídla. Stačí pár ingrediencí a minimální úsilí a na stole máte lahodný pokrm, který vás zasytí a nijak neublíží. Tento salát je vhodný jako zdravý oběd i večeře.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 střední lilek
  • 1 menší červená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kousek kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 menší salátová okurka
  • 3 jarní cibule
  • 2 rajčata
  • 1 svazek kopru
  • 400 g sterilované cizrny (1 konzerva)
  • 2-3 lžíce ovocného octa
  • sůl
 
Z omytých lilků odstraníme stopku a nakrájíme na kostičky. Omytý a očištěný paprikový lusk nakrájíme na jemné nudličky. Lilky a papriku smcíháme s citronovou šťávou a kůrou, oreganem a 1 lžící oleje. Přikryjeme a necháme odpočinout.
 
Omytou a oloupanou okurku nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou cibuli nakrájíme na kolečka i s natí. Omytý kopr posekáme. Všechny přísady dáme do mísy s okapanou cizrnou.
 
Rozehřejeme zbývající olej a za stálého míchání na něm lehce opečeme lilky a papriku - asi 10 minut.
 
Vlažnou zeleninu přidáme do mísy k už připravené zelenině, osolíme, přidáme ocet a zamícháme.
 
Podáváme s celozrnným pečivem.
 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz