Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Jednoduché a úplně obyčejné zimní pečené brambory pro odlehčení jídelníčku

Jednoduché a úplně obyčejné zimní pečené brambory pro odlehčení jídelníčku

6.1.2025 - AndreaP.

Podíváte se na jídlo a je vám těžko? Dostanete odvahu stoupnout si na váhu a je vám ještě hůře? Ano, to jsou typické strasti měsíce ledna. Proto už také od začátku roku jedeme ty nejvíce snadné a pokud možno odlehčené recepty, kde zelenina hraje prim. Pamatuje si na nejčastější jídlo našich předků? Ano, byly to úplně obyčené brambory na loupačku. Zas až tak dalece sice nepůjdeme, ale u těch samotných brambor rozhodně dneska zůstaneme. Co budeme tedy potřebovat?

(fotografie: Freepik)

  • 12 středních brambor (víc nemůže být na škodu)
  • olivový olej
  • rostlinný olej na vymazání plechu
  • sůl
  • sušený tymián 

Na omáčku: 

  • 1 zakysaná smetana
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 špetky soli
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 4-6 lžic mléka

 

Brambory dobře umyjte a nakrájejte na plátky asi 1 cm silné. Menší brambory stačí jen podélně rozpůlit, úplně malé můžete nechat celé. Také je možné neloupané brambory nakrájet na zhruba stejné, asi třícentimetrové měsíčky (v praxi to vypadá tak, že bramboru krájíte nožem ve stylu cik-cak, takže se z celé brambory stane několik výsečí se slupkou na vnější straně).

Pak je naskládejte, pěkně jeden kousek vedle druhého, na obyčejným olejem vymazaný plech. Pokud je zrovna z jedné strany slupka, přijde dolů.

Brambory pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte trochou sušeného tymiánu. Pečte zprudka v troubě předehřáté na 200°C asi půl hodiny.

Pokud jim po této době chybí k zlatavému vzhledu trochu přibrat na opálení, přepněte na gril a ještě velmi krátce a opatrně zapečte v horní polovině trouby.

Na omáčku smíchejte smetanu s mlékem, prolisovaným stroužkem česneku a solí. Kdo má rád ještě ostřejší chuť, přidá více česneku. Nakonec vmíchejte čerstvé lístky tymiánu. 

Stejná omáčka chutná také k obyčejným bramborám vařeným ve slupce. Tady se už o žádné řeholi v kuchyni hovořit opravdu nedá.

A pokud vám zbyde ještě trošku času, připravte si k této jednoduché pochoutce jakýkoliv zeleninový salát a veřte nám, že se po tomto jídle těžko cítit nebudete. 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz