Spekulatius, křehké máslové sušenky s bohatou historií, pocházejí z Belgie a jsou oblíbené také v Holandsku a Německu. Tyto tradiční mikulášské a vánoční sušenky se vyznačují jedinečnou křupavostí a nezaměnitelnou chutí, kterou jim dodává směs koření. Vyobrazení na sušenkách představují většinou motivy ze života sv. Mikuláše, kdy tyto obrazce se do těsta vytlačují pomocí reliéfních válečků či dřevěných forem. Pokud tyto pomůcky doma nemáte, určitě nevadí, vystačíte si i s vykrajovátky, zcela zásadní je totiž pro tento recept něco jiného. Co je tím tajemstvím receptu? Koření. Jen díky němu totiž mají tyto sušenky nezaměnitelnou chuť. K dosažení této chuti je potřeba mletá skořice, mletý sušený zázvor, mleté nové koření, mletý hřebíček, muškátový oříšek a kardamom.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 225 g másla
- 210 g třtinového cukru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- ¼ čajové lžičky mletého zázvoru
- ¼ čajové lžičky mletého hřebíčku
- ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky mletého nového koření
- ½ čajové lžičky mletého kardamomu
- ¼ čajové lžičky mandlové tresti
- 480 g hladké mouky
- ¼ čajové lžičky jedlé sody
- 3 lžíce mléka
- 2 vejce
Všechny výše uvedené suroviny zpracujeme v těsto (je podobné perníkovému těstu), zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladu (ideálně přes noc, minimálně pak na 2-3 hodiny).
Poté těsto buď
a) rozválíme na cca 4 mm placku, přejedeme reliéfním válečkem a poté vykrajujeme tvary, které přendáme na plech
(fotografie: Pixabay)
b) pokud máme dřevěné perníkářské formy, odkrajujeme kousky, ty pak vtlačujeme do vysypaných forem, vyklopíme a dáme na plech
(fotografie: Pixabay)
c) pokud nemáme tyto pomůcky, tak pouze rozválíme a vykrajujeme tvary klasickými formičkami na cukroví a přendáme na plech.
(fotografie: Pixabay)
Vkládáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba 10-15 minut (dle velikosti sušenek) - nutno hlídat. Hotové mají krásnou medovou barvu. Uchováváme v plechové dóze.
Podáváme s horkým čajem, kávou, punčem, svařákem či se sklenicí mléka.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.