Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Sezóna hub: Nejchutnější recepty z lesa

Sezóna hub: Nejchutnější recepty z lesa

10.10.2024 - AndreaP.

Houbařská sezóna je v plném proudu a my si proto dnes připomeneme dva z mnoha receptů na jejich přípravu. A jsou to recepty, které se řadí mezi klasiku nejklasičtější. Houby svým obsahem vonných a chuťových látek obohatí chuť pokrmu (takovou bramboračku či kulajdu si bez hub umí asi představit jen málokdo). Vždy myslíme na zásadu, že upravujeme pouze houby, které bezpečně známe. A i v tomto případě pak platí, že je upravujeme pouze tehdy, jsou-li čerstvé, nezapařené, nerozmoklé a mladé, nečervivé.

Čerstvě nasbírané houby vždy hned očistíme a rozkrájíme, nikdy je nenecháváme  dlouho v sáčku ani na hromadě. Rozložíme je a ihned je pak dále zpracujeme. Buď je různě nakládáme, zavařujeme, klasicky sušíme, případně zamrazíme.

Pamatujeme také na to, že nejíme větší porci hub najednou, příliš by nám zatížily žaludek !

(fotografie: Pixabay)

Guláš z hub

  • 500 g hub
  • 500 g brambor
  • 500 g rajčat
  • 2 papriky
  • 2 cibule
  • 120 g slaniny
  • vývar z kostí
  • sůl
  • paprika
  • kysaná smetana
  • petrželka
  • 30 g sýra

Houby a brambory nakrájíme na kostky, oloupaná rajčata na drobno, papriky na proužky a vše promícháme. Na kostičkách cibule a zpěněné slaniny dusíme směs a poté zalijeme vývarem. Osolíme, okořeníme a 30 minut pod pokličkou dusíme. Nakonec přidáme smetanu, posypeme petrželkou a sýrem.

 

Maso na houbách

  • stejné množství hub a masa
  • sůl
  • pepř
  • kousek čerstvého másla

Hříbky pokrájíme  na plátky. Houby i maso dáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme a zakryté bez podlévání dusíme v troubě, dokud maso nezměkne. Hotový pokrm omastíme kouskem čerstvého másla.

Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz