Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco opravdu výjimečného. Přestože jsou češi národem houbařů, tak tento recept se dělá jen v některých krajích naší republiky, ne všude je znám. Je oblíben pro svou bohatou výraznou chuť a jemnost. Kombinace čerstvých hub, másla, vývaru a mléka tvoří základ, který je doplněn česnekem, bílým vínem a muškátovým oříškem. Polévka je nakonec dochucena sekanou petrželkou, která jí dodává svěžest a barvu.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 250 g čerstvých hub
- 50 g másla
- 0,2l masového vývaru
- 0,5l mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička hladké mouky
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžíce sekané petrželové natě
- strouhaný muškátový oříšek
- sůl
- mletý pepř
Očištěné houby nakrájíme na tenké plátky a dáme spolu s drobně nakrájeným česnekem na rozehřáté máslo. Zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a mícháme na mírném ohni, až se tekutina vypaří.
Přidáme mouku, dobře zamícháme a po částech přiléváme vlažné mléko smíchané se zbytkem vývaru.
Povaříme na mírném ohni asi 10 minut, přidáme víno, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.