Babinet.cz  /  Recepty  /  Dětská jídla  /  Křupavé a měkké: Recept na perfektní domácí vafle

Křupavé a měkké: Recept na perfektní domácí vafle

24.8.2024 - AndreaP.

Křupavé a nadýchané vafle milují děti i dospělí.  Jsou skvělou volbou pro každou snídani či svačinku. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek vždy potěší. Křupavé zvenku a měkké uvnitř. Podávat je můžete s různými přísadami, kterými jsou například čerstvé ovoce, šlehačka, marmeláda, med, javorový sirup, čokoláda a další.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 dcl vlažné vody (může být i perlivá)
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 125 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru

 

Z droždí, lžičky cukru, vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek.

Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků a jakmile je poměrně tuhý, ještě do něj zašleháme zbývající cukr. Sníh opatrně vložíme do těsta a to necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

Po dobu deseti minut pořádně rozehřejeme vaflovač, pak plochy lehce vymažeme tukem, nejlépe sádlem. Do spodní části nalijeme naběračkou tolik vykynutého a lehce promíchaného těsta, kolik se ho tam vejde. Pečeme dozlatova, dokud z vaflovače uniká velké množství páry, zhruba 7-10 minut podle výkonu přístroje.

Teplé vafle uchováváme v nahřáté troubě na mřížce. Podáváme zásadně teplé.

Těsto stačí na cca 8-10 kousků.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz