Cukety jsou v létě hojně k vidění na zahrádkách, na trzích i v obchodech. Jsou to všestranné plody, které mají v kuchyni své nepostradatelné místo. Jejich ne příliš výrazná chuť se hodí i k přípravě různých moučníků. Dnes si ukážeme jeden velmi jednoduchý recept, kde šťavnatá cuketa bude doplněná o nemletý mák, který způsobí, že bude v upečeném řezu krásně křupat.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 400 g nastrouhané cukety
- 4 celá vejce
- 200 g cukru
- 150 ml oleje
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- citrónová kůra
- 50 g nemletého máku
Nejprve si cuketu najemno nastrouháme.
V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, postupně zašleháme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mák, pro vůni citrónovou kůru a nakonec připravenou cuketu.
Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč a v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů pečeme zhruba půl hodiny.
Upečený koláč necháme vychladnout, a buď ho jen pocukrujeme a nebo polijeme citrónovou či čokoládovou polevou. Necháme zatuhnout.
Krájíme na řezy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.