Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Domácí levandulový sirup aneb přeneste si Provence k sobě domů

Domácí levandulový sirup aneb přeneste si Provence k sobě domů

1.7.2024 - AndreaP.

Když se řekne levandule, většině z nás se vybaví francouzská Provence a nekonečné dlouhé fialové lány plné vůně. Kdo z nás by si tuto atmosféru nechtěl přenést domů? A věřte nám, jde to. Levandule je totiž bylinka dostupná i u nás a jelikož nastává její čas, připravíme si z ní vynikající sirup, který nám právě onu zmíněnou atmosféru bude po celý rok připomínat. Sirup je výborný do domácí osvěžující limonády v tropických vedrech, ale také pro dospělé do míchaných drinků, v zimě naopak poslouží i do horkých nápojů. Dá se však využít i při pečení moučníků, k ochucení zmrzliny či ovesných kaší. 

(fotografie: https://depositphotos.com/cz/home.html)

Potřebujeme:

  • 1 l vody
  • 80 g květů čerstvé levandule
  • 1 citrón
  • 800 g krupicového cukru
  • 20 g kyseliny citrónové

 

Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme čerstvé levandulové květy a na plátky nakrájený (řádně očištěný) citrón.

Přivede k varu, snížíme teplotu a necháme lehce probublávat zhruba 5 minut.

Stáhneme z plotýnky a směs necháme v hrnci vychladnout a následně také 24 hodin louhovat.

Po této době přecedíme přes jemné plátýnko. Do zcezené tekutiny přidáme cukr a kyselinu citrónovou a v hrnci zlehka za míchání zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Ještě teplý sirup přelijeme do vhodných sterilizovaných láhví, uzavřeme a necháme vychladnout. Poté uskladníme v chladu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz