Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Rebarborová žemlovka. Perfektní způsob, jak zahájit letní sezónu

Rebarborová žemlovka. Perfektní způsob, jak zahájit letní sezónu

30.5.2024 - AndreaP.

Sezóna rebarbory se nám pomalu krátí, před námi se otevírá sezóna letní, a tak je vhodné její plody ještě využít a načerpat tak do zásoby. Utrhněte tedy na zahrádce ty nejkrásnější růžovoučké stvoly a přeneste je do kuchyně, kde si z nich společně vykouzlíme žemlovku. Tu asi každý z nás zná, i když většina ve spojení s jablky a tvarohem. Věřte nám, i tady tato je ale vynikající, a můžete jí klidně vydávat za hlavní sladký chod, případně lahodný dezert. 

                                (fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 7 rohlíků
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 5 lžic cukru
  • 2 lžíce umletých ořechů
  • 2 vejce
  • 500 g rebarbory
  • 30 g rozinek
  • 1 skořicový cukr
  • 50 g másla

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na menší kousky a orestujeme ji s kouskem másla a s cukrem.

Rohlíky nakrájíme na kolečka, máčíme je v mléce s rozšlehanými žloutky a pokládáme do máslem vymazaného pekáčku.

Na vrstvu rohlíků dáme část rebarbory, posypeme rozinkami, ořechy a skořicovým cukrem a vrstvení opakujeme.

Žemlovku dáme zapéct do předehřáté trouby - teplota cca 180 stupňů.

Mezitím ušleháme sníh z bílků, rozetřeme na povrch upečené žemlovky a necháme ještě chvíli dozlatova dopéct.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz