Bramborová musaka je chutný pokrm, který má své kořeny na Balkáně a Blízkém východě. U nás se však také rychle zabydlel a patří mezi oblíbené pokrmy. Původní recept obsahuje lilky a další zeleninu, ale u nás jsou lilky nahrazeny bramborami. Ty jsou proložené mletým masem a zapečené. Tento recept je opravdu jednoduchý a výborný. Připravte si ho také!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 větší pórek
- 1 cibule
- 0,5 kg brambor
- 0,5 kg mletého masa
- 3-4 stroužky česneku
- tuk na pečení
- sladká a pálivá paprika
- sůl
- pepř
- petrželová nať
Těstíčko:
- 1 kysaná smetana
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
Omyté a oloupané brambory nakrájíme na tenčí kolečka.
Cibuli rovněž oloupeme, nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dozlatova. Přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše společně podusíme. Do vychladlé směsi přidáme česnek rozetřený se solí, zelenou petrželku, nakrájený pórek a trochu pepře.
Do zapékací mísy dáme nejprve vrstvu syrových nakrájených brambor, a poté vrstvu masové směsi. Vrstvy opakujeme. Dáme péci do rozehřáté trouby při teplotě cca 180-200 stupňů.
Když jsou brambory měkké, zalijeme musaku těstíčkem a dozlatova dopečeme.
Těstíčko připravíme tak, že vejce rozšleháme s troškou soli, přidáme kysanou smetanu a nakonec lehce zahustíme lžící mouky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.