Pečená mrkev je jednoduché, zdravé a chutné jídlo, které můžete podávat jako přílohu, salát nebo samostatnou večeři. Mrkev nejen zlepšuje zrak a podporuje imunitu, je také bohatá na beta karoten, vlákninu a antioxidanty, které prospívají vašemu zdraví a kráse. Pečením se z mrkve uvolňuje sladká chuť a aroma, takže je chutnější a lehce stravitelná. Pečenou mrkev můžete také kombinovat s jinou kořenovou zeleninou, jako je petržel, pastinák nebo celer.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 600 g mrkve
- 2-3 lžíce bílého hustého jogurtu
- snítka tymiánu
- 2 stroužky utřeného česneku
- 0,5 lžičky mleté papriky
- 0,5 lžičky soli
- šťáva z půlky citronu
- chilli dle chuti
- olivový olej
- olej na pečicí papír
Nejprve si mrkev řádně omyjeme, očistíme a na tenčí hranolky nebo šikmá kolečka.
Poté si připravímu marinádu, a to tak, že jogurt smícháme s lístečky tymiánu, rozetřeným česnekem a dle chuti přidáme mletou papriku, sůl, šťávu z citrónu a chilli.
Troubu rozehřejeme na 200 °C a připravíme si plech s pečicím papírem, který lehce potřeme olejem.
Nakrájenou mrkev smícháme s připravenou marinádou, promícháme a rozprostřeme na připravený plech, dáme do trouby.
Po zhruba 15 minutách znovu promícháme, v té době bude už jogurt nasáklý, tak v tomto okamžiku vše pokapeme olivovým olejem.
Pečeme celkem asi 35-45 minut do zlaté barvy a do měkka.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.