Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Sladká a křehká mrkev pečená v tymiánovém jogurtovém dresinku

Sladká a křehká mrkev pečená v tymiánovém jogurtovém dresinku

8.3.2024 - AndreaP.

Pečená mrkev je jednoduché, zdravé a chutné jídlo, které můžete podávat jako přílohu, salát nebo samostatnou večeři. Mrkev nejen zlepšuje zrak a podporuje imunitu, je také  bohatá na beta karoten, vlákninu a antioxidanty, které prospívají vašemu zdraví a kráse. Pečením se z mrkve uvolňuje sladká chuť a aroma, takže je chutnější a lehce stravitelná. Pečenou mrkev můžete také kombinovat s jinou kořenovou zeleninou, jako je petržel, pastinák nebo celer.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 600 g mrkve
  • 2-3 lžíce bílého hustého jogurtu
  • snítka tymiánu
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 0,5 lžičky mleté papriky
  • 0,5 lžičky soli
  • šťáva z půlky citronu
  • chilli dle chuti
  • olivový olej
  • olej na pečicí papír

 

Nejprve si mrkev řádně omyjeme, očistíme a na tenčí hranolky nebo šikmá kolečka.

Poté si připravímu marinádu, a to tak, že jogurt smícháme s lístečky tymiánu, rozetřeným česnekem a dle chuti přidáme mletou papriku, sůl, šťávu z citrónu a chilli.

Troubu rozehřejeme na 200 °C a připravíme si plech s pečicím papírem, který lehce potřeme olejem.

Nakrájenou mrkev smícháme s připravenou marinádou, promícháme a rozprostřeme na připravený plech, dáme do trouby.

Po zhruba 15 minutách znovu promícháme, v té době bude už jogurt nasáklý, tak v tomto okamžiku vše pokapeme olivovým olejem.

Pečeme celkem asi 35-45 minut do zlaté barvy a do měkka.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz