Lečo je tradiční pokrm střední Evropy, který vyniká svou jednoduchostí, zdravými surovinami a výraznou chutí. Zjednodušeně se dá říct, že tento barevný zeleninový pokrm je ideální pro letní měsíce, kdy je dostatek čerstvé zeleniny. V dnešní době, kdy je zelenina k dostání celoročně, ale není problém si jej připravit v průběhu celého roku. Připravuje se z rajčat, paprik, cibule a dalších zeleninových přísad, které jsou pomalu duseny do měkkosti. Na závěr pochopitelně příjdou na řadu vejce. Každá rodina má svůj vlastní recept, který se může lišit použitými kořením a zeleninou, ale vždy vede k lahodnému a sytému jídlu.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 200 g suchého salámu
- 4 nožičky párků
- chléb
- 4 papriky
- 4-5 středních rajčat
- 100 g sádla nebo jiného tuku
- 1 cibule
- 4 vejce
- pepř
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ji na rozpáleném sádle.
Salám a párky nakrájíme na malé kostičky a přidáme je k cibuli.
Papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na tenké nudličky. Dusíme ji téměř do měkka.
Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme je do směsi. Vše osolíme a opepříme a dál dusíme.
V závěru do leča přidáváme vejce, které pečlivě rozmícháme a chvilku podusíme.
Podáváme s chlebem.
Máte chuť si nějak lečo vylepšit? Zde jsou tipy, jak oživit klasický recept:
Přidejte uzené tofu nebo tempeh:
Pro vegetariánskou verzi leča, která má chuť podobnou uzenému masu, zkuste přidat uzené tofu nebo tempeh nakrájené na kostičky.
Zkuste různé druhy paprik:
Místo klasických zelených nebo červených paprik zkuste použít žluté, oranžové nebo dokonce fialové papriky pro pestřejší barvu a chuť.
Přidání chilli:
Pro pikantnější verzi přidejte do leča čerstvé nebo sušené chilli papričky.
Kuřecí nebo klobásy:
Pro masožravce můžete přidat kuřecí prsa nebo klobásy nakrájené na kolečka.
Houby:
Houby jsou skvělým doplňkem k leču, přidají vůni a chuť.
Bylinky a koření:
Experimentujte s různými bylinkami a kořením, jako je tymián, rozmarýn, majoránka nebo koriandr.
Sýr:
Před podáváním posypte lečo nastrouhaným sýrem, jako je mozzarella nebo feta, který se krásně rozpustí a dodá jídlu krémovost.
Podávejte s rýží nebo těstovinami:
Lečo můžete podávat jako hlavní chod s rýží nebo těstovinami, což vytvoří bohatší a vydatnější pokrm.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.