Vepřové ledvinky jsou výborným zdrojem železa a vitaminu B12, které podporují tvorbu červených krvinek a zdraví nervového systému. Pokud si dáte záležet na jejich očištění a přípravě, můžete z nich uvařit lahodný pokrm, který potěší každého, včetně zarytých odpůrců. Ledvinky se totiž opět řadí mezi rozporuplné pokrmy, mající své příznivce, kteří je milují, i silné odpůrce, kteří by je do pusy nedali. Vepřové ledvinky se nejčastěji dusí s cibulí, kořením a vývarem, případně se zahustí smetanou nebo moukou. Jako přílohu se hodí chléb, rýže nebo knedlík. Vepřové ledvinky se také dají upravit na grilu nebo v troubě. Pro lepší chuť a aroma je dobré ledvinky před vařením namočit do mléka nebo vína.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 4 vepřové ledvinky
- 100 g másla
- 1/2 sklenky bílého vína
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- pepř
- petrželka
Ledvinky odblaníme, omyjeme, osušíme utěrkou a na rozpáleném másle opečeme po obou stranách.
Osolíme, přendáme na ohřátou mísu, rychle nakrájíme na tenké plátky, přiklopíme a postavíme na kastrol s horkou vodou, než připravíme omáčku.
Do kastrolku, ve kterém jsme ledvinky pekli, nalijeme víno, zředěnou hořčici a přidáme kousek másla, sekanou petrželku, mletý pepř a citronovou šťávu. Necháme prohřát, ale nevaříme, nalijeme na ledvinky a podáváme horké s chlebem opečeným na másle.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.