Pod pojmem tandoori si mnozí, zejména po světě cestující, vybaví oblíbený indický pokrm nazývající se tandoori chicken, známější je pak pro všechny koření jménem tandoori masala. Co ale samotné slovo "tandoori" vlastně označuje? Jedná se o hliněnou či kovovou, metr vysokou a oválnou pec, která je zapuštěná v zemi a slouží pro přípravu masa, placek a omáčky. Odtud vznikl i název již výše zmíněného pokrmu, který se v peci připravuje – tandoori chicken, a tento název si propůjčilo i po celém světe známé koření, které se při přípravě pokrmu používá – tandoori masala.
V dnešní článku se zaměříme na to, jak si po celém světě oblíbené kuře tandoori připravit. Asi málokdo má doma zmíněnou pec, ale věřte, že si vystačíme i s troubou či grilem.
V receptu použijeme kuřecí řízky, použít ale pochopitelně lze i celé kuře rozporocované na menší kousky.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 800 g kuřecích stehenních řízků
- koření tandoori
- 200 ml plnotučného bílého jogurtu
- šťáva z jedné limetky
- sůl
- pepř
Základem tohoto naprosto jednoduchého, a přesto geniálního receptu je koření. Koření tandori smícháme s jogurtem. Maso osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a ponoříme do připravené marinády. Tam necháme několik hodin odležet (ideálně přes noc).
Poté už jen maso pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě 180°C anebo na grilu v alobalu cca 30 – 45 minut. Jako přílohu použijeme např. hranolky či rýži.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.