Když se nad tím člověk zamyslí, tak kdo z nás by nemiloval koblížky. Měkké, šťavnaté, chutné a voňavé. Pocukrované tak, že se poprašek cukru pak dostane nejen na pusu, ale také na prsty a často i na oblečení. Děti to milují, dospělí také. Jedná se o moučník, který je u nás známý už pěknou řádku let, spojen je zejména s masopustem a stále se drží v top žebříčku oblíbenosti. Dnes si ale ukážeme starý recept našich babiček. V tomto případě se koblížky připravují z vařených brambor, tudíž jsou i o něco zdravější, než ty klasické kynuté.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 vejce
- 150 g cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 šálek strouhaných brambor ve slupce předem uvařených
- 1/2 šálku mléka
- asi 400 g hrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sůl
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku
- tuk na smažení
- vanilkový cukr na posypání
- zavařenina na naplnění
Vejce umícháme s cukrem do pěny, přidáme máslo, studené strouhané brambory a střídavě mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zpracujeme hustší těsto, které necháme 1-2 hodiny vychladit.
Pak těsto vyválíme na tlustý plát, formičkou vykrajujeme kolečka.
Smažíme je po obou stranách do zlatova na rozpáleném tuku ve vyšší vrstvě.
Vyjmeme z tuku a dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
Zdobíme zavařeninou a vanilkovým cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.