Mrkev je na první pohled zelenina, která úplně neláká, většina z nás si jí představí tak maximálně v polévce. To je ale veliký omyl, její využití je totiž všestranné. A mimo jiné se z mrkve dá udělat také skvělý moučník? Nevěříte? Pak vyzkoušejte níže uvedený recept, který je jednoduchý na přípravu, na stole vypadá fantasticky a chuť je báječná. Pokud vydržíte jeden den, a necháte moučník odležet, je pak ještě chutnější!
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 260 g na jemno nastrouhané očištěné mrkve
- 90 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 5 vajec
- 140 g mletých mandlí
- 160 g mletých lískových ořechů
- 220 g cukru
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme nastrouhanou mrkev, mleté oříšky, mouku s prášek do pečiva.
Z bílků si ušleháme sníh a přidáme do připravené směsi.
Takto připravenou hmotu dáme do dortové, předem vymazané a mandlemi vysypané formy. Pečeme v troubě na 170°C cca 40 minut.
Po vychladnutí stačí dort jen lechce pocukrovat. Vylepšenou vaiantou je pak podélně rozříznout, namazat oblíbenou marmeládou, opět spojit, i okraje pomazat marmeládou a obložit nasekanými mandlemi či ořechy. Místo marmelády můžeme použít i oblíbený krém, dort bude pak ještě více slavnostnější.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.