K nedělnímu odpoledni patří už tradičně moučník. A jedním z nejoblíbenějších je bezesporu bábovka. Dnes, s ohledem na to, jaká je venku zima a potřebujeme tudíž zahřát, si připravíme opilou bábovku. Takže rum do ruky a jdeme na to! Odpolední káva už čeká. Jak moc opilá bábovka bude, záleží už jen a jen na vás.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 500 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 3 vejce
- 250 g cukru
- 2 zralé banány
- 1 prášek do pečiva
- 8 lžic smetany ke šlehání
- tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
- rum a čokoládová poleva
V menší misce utřeme máslo s cukrem žloutky do pěny.
Z vaječných bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme smetanu a utřené máslo s cukrem a žloutky. Do takto připraveného těsta zlehka zapracujeme sníh z bílků.
Bábovkou formu vymastíme tukem a vysypeme strouhankou. Vlijeme do ní těsto a v předehřáté troubě jej pečeme cca 35 minut. Bábovku po upečení vyklopíme z formy a necháme chvíli zchladnout.
Bábovku propícháme špejlí a přes vzniklé otvory nalijeme do bábovky rum – množství záleží na každém, podle toho, jak chce mít bábovku opilou. Na závěr rozpustíme čokoládovou polevu, bábovku jí polijeme a necháme zaschnout.
Tipy a triky:
• Šlehání sněhu – dobře vyšlehaný sníh poznáme podle toho, že sníh z mísy nevypadne, když mísu se sněhem překlopíme dnem vzhůru. Sníh do těsta vmícháme velmi opatrně, lehce a krátce. Jinak se nám může stát, že sníh „spadne“ a těsto nebude kypré a nadýchané.
• Aby byla čokoládová poleva lesklá, přidejte do rozpuštěné čokolády trochu oleje.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.