Oblíbená a na přípravu velmi jednoduchá polévka, která v zimě nejen zasytí, ale i dostatečně zahřeje. Řeč je o bramboračce, kterou si díky tomuto receptu podle Florentýny můžete připravit v krémové variantě. Během ani ne hodiny budete mít voňavý pokrm na stole.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 lžíce másla
- 4 střední brambory
- 2 šalotky (když nejsou, nahradí je 1 cibule)
- 400 g mražené zeleninové směsi (mrkev, petržel, celer ne však hrášek nebo, kukuřice)
- 1,25 l vařící vody
- 1 lžička dobrého instantního zeleninového vývaru nebo bujónu (v množství na 1/2 litru polévky)
- sůl a pepř
- sekaná petrželová nať
V hrnci rozehřejte máslo a poduste na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidejte mraženou zeleninu a míchejte, dokud se nezačne přichytávat ke dni hrnce. Zalijte vařící vodou, přidejte vývar a nechte vařit.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na centimetrové kostky a přidejte do hrnce. Zakryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 10 minut. Vůbec nevadí, pokud se mezitím část brambor a zeleniny rozvaří.
Odeberte stranou dvě naběračky zeleniny bez vývaru a to, co zbylo v hrnci, rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte zpátky odebranou zeleninu, dochuťte podle potřeby solí a posypte petrželkou.
Někdy na samotný závěr můžete přidat do polévky hrst mladého mraženého hrášku. V teple polévky se rychle rozehřeje a vzhledem k tomu, že je sám o sobě mladý a měkký, už ani nepotřebuje dodatečnou tepelnou úpravu.
V žádném případě hrášek nevařte se zeleninou, protože jej nelze následně rozmixovat na jemnou a hladkou kaši. Navíc ani zelená barva hrášku nesvědčí celkovému vzezření rozmixované polévky, jejíž hlavní barevnou komponentou je mrkev. Vždyť to všichni známe z hodin výtvarné výchovy, co vznikne, když se smíchá zelená s červenou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.