Zimní měsíce přinášejí potřebu vydatných jídel, která nejen zahřejí tělo, ale také nabídnou chuťový zážitek, často pak zejména díky aromatickému koření. Jedním z takových receptů je i rajma masala, kdy se jedná o vynikající recept z indické kuchyně. Hovoříme zde o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. A právě tento recept si nyní přeneseme i k nám domů. Nelekejte se relativně dlouhého seznamu surovin, jak brzy zjistíte, jedná se převážně o koření, jak je u této kuchyně zvykem. Recept samotný je na přípravu velmi jednoduchý.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 hrnek suchých červených fazolí namočených přes noc
- 2 lžíce oleje nebo ghí
- 1 velká cibule nasekaná na jemné kousky
- 2 nakrájená rajčata
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého česneku
- 2 nasekané zelené chilli papričky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička garam masaly
- 1/2 lžičky červené papriky
- sůl podle chuti
- čerstvá nať na ozdobení
Postup:
-
Příprava fazolí:
- Namočte červené fazole přes noc ve vodě. Ráno je opláchněte a vařte v dostatečné vodě s trochou soli, dokud nejsou měkké.
-
Příprava omáčky:
- Na pánvi rozehřejte olej nebo ghí. Přidejte nasekanou cibuli a smažte, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidejte mletý zázvor, česnek a zelené chilli. Smažte až do uvolnění vůně.
- Přidejte nasekaná rajčata a restujte, dokud omáčka nezhustne.
-
Koření:
- Přidejte kmín, kurkumu, koriandr, garam masalu, červenou papriku a sůl. Smažte na mírném ohni, dokud se olej nezačne uvolňovat z koření.
-
Přidání fazolí:
- Do omáčky přidejte vařené červené fazole s trochou vody, ve které se vařily. Vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, aby se omáčka spojila s fazolemi.
-
Podávání:
- Rajma Masala je připravena! Podávejte s čerstvou naťí (například koriandru) a s bílou rýží nebo indickým chlebem, jako je naan.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.