Opakuje se to v pravidelných intervalech, kdy s nástupem zimního období přichází také rozsáhlá vlna zvaná chřipková epidemie. Vidíme to i nyní, všude kolem kýchající, slzející a značně vyčerpaní lidé, kteří by se nejraději viděli v teple pod dekou a ne venku, kde teploty atakují už týden třeskuté mrazy. Už naše babičky říkávaly, že nejlepší lék je horká polévka. V tomto případě zabijeme dvě mouchy jednou ranou, a sice nejen že léčí, ale také zahřeje. A jakou jinou si zvolit, než cibulačku, protože všichni víme, že cibule je zdraví prospěšná zelenina. Tak tady je jedna z nich.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 50 g šunky nakrájené na čtverečky
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 velké cibule nakrájené na proužky
- 3 nasekané stroužky česneku
- 8,5 dl horkého kuřecího vývaru
- 4 krajíce chleba
- 50 g másla
- 75 g čedaru
Šunku smažte 3-4 minuty na velké pánvi, dokud nezačne hnědnout. Vyjměte ji z pánve a odložte stranou. Přidejte do pánve olej a na větším ohni smažte 4 minuty cibuli a česnek. Stáhněte plamen, přikryjte pánev pokličkou a nechte cibuli 15 minut smažit nebo smažte tak dlouho, dokud lehce nezkaramelizuje.
Přidejte do pánve vývar a uveďte do varu. Stáhněte plamen a nechte směs pod pokličkou 10 minut vařit.
Na předehřátém grilu (nebo v toustovači) smažte po obou stranách krajíce chleba 2-3 minuty. Namažte je máslem a posypte strouhaným sýrem. Krajíce pokrájejte na malé kousky.
Polévku podle chuti osolte, opepřete a navrch položte kousky chleba s máslem s sýrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.