Co lepšího si dopřát k nivové pomazánce (a nejen k ní), kdy jak na ní jsme si ukázali v předchozím článku, než domácí teplé a křupavé piváky? Jejich příprava je velmi snadná, surovin je třeba velmi málo a máme je téměř všichni doma, takže nic nebrání tomu, pustit se do toho.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 250 ml světlého piva
- 50 ml oleje
- 1 žloutek
- sůl dle chuti
- 1 polévková lžíce droždí
- 700 ml polohrubé mouky
- bílek na potření
- hrubozrnná sůl na posyp
Všechny suroviny (krom bílku a soli na posyp) zpracujeme v těsto, které necháme v teple pořádně vykynout. Poté rozválíme na plát, a ten rádýlkem rozřežeme na 12 stejných trojúhelníků. Postupně je smotáme od nejširšího konce po nejužší a přeneseme na plech.
Tam je potřeme bílkem a hrubě posypeme solí (můžeme také kmínem). Necháme zruba ještě čtvrt hodiny kynout, mezitím si rozehřejeme troubu.
Pečeme prvních pět minut při teplotě 220 stupňů, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a dopékáme do zlatavé barvy - zhruba dalších deset minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.