Česnek je nepostradatelný v kuchyni a také bylinkáři a léčitelé považují česnek za poživatinu s téměř zázračnými účinky a používají ho jako lék na celou řadu nemocí. Tato pověst má pravdivý základ a léčivé účinky těchto cibulek, a to jak protivirové, tak protibakteriální, byly věděcky prokázány.
Česnek je výrazným zdrojem vitamínů A, B, C a minerálů (vápník, jód, selen).
(fotografie: Pixabay)
Účinky česneku jsou mimořádné. Nejenže vylepšuje chuť i vůni mnoha jídel, ale taky napomáhá trávení, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, celkově zvyšuje obranyschopnost organismu, užívá se při chřipce, uvolňuje ucpaný nos, působí proti střevním parazitům a nadýmání. Je znám jako přírodní antibiotikum.
Pro správnost je třeba uvést i jeho negativní stránky, kdy tou zásadní je typický zápach z úst, který je možné odstranit rozžvýkáním zrnka kávy a další věcí je to, že v některých případech může u citlivějších jedinců vyvolat migrénu.
Česnek skladujeme na suchém a chladném místě. Je možné ho také oloupaný zavařit či zmrazit.
Pár tipů použití česneku v kuchyni:
- Vytřeme-li stroužkem česneku mísu, saláty získají jemnou chuť.
- Česnek je nezbytný při úpravě mnoha pokrmů, například skopového masa, ochucujeme jím polévky, omáčky, luštěniny, přidává se do zálivek na saláty, do majonéz, pomazánek, do bramborových jídel i těstovin. Umíte si bez česneku představit naší bramboračku či bramboráky?
- A zkuste někdy čerstvý chléb s máslem posypat nadrobno nakrájenými bylinkami a česnekem.
- Česnek se používá pokud možno v syrovém stavu, vaří se co nejkratší dobu. Nikdy jej nesmíme osmahnout v příliš horkém tuku, protože by se připálil a shořel by.
A na závěr nesmí chybět recept:
RYBY PO ŠPANĚLSKU
příprava: 10 minut
tepelná úprava: 20 minut
- 4 porce ryby ( po 150g )
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce najemno nakrájené petrželky
- 3 prolisované stroužky česneku
- 30 g opražených mandlových lupínků
- 1 lžíce najemno nakrájené šalotky nebo jarní cibulky
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky kůry z citronu
- 180 ml (3/4 hrnku) rajčatového protlaku
- sůl
Porce ryby vložíme do mělké zapékací mísy vytřené olejem.
Petrželku, česnek, mandlové lupínky, šalotku, papriku, citrónovou kůru, sůl a zbylý olej promícháme a směsí potřeme rybí maso.
Ryby pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut. Potom je přelijeme rajčatovým protlakem a pečeme ještě 10 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.