Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Horňácký guláš. Tradiční pokrm pro každou příležitost zase trošku jinak

Horňácký guláš. Tradiční pokrm pro každou příležitost zase trošku jinak

1.9.2023 - AndreaP.

Guláš, ať už připravený ve své nejzákladnější podobě jako hovězí, či dále pak jako vepřový, ze zvěřiny či dokonce méně známý kuřecí, je zároveň jednoduchým a sofistikovaným pokrmem. Jeho krásná barva, výrazná chuť a vůně nás přenáší do malých kaváren v Budapešti nebo do tradičních hospod v naší zemi. Zde se guláš často podává s knedlíky, těstovinami, chlebem nebo třeba s plackami, které dokonale vsákují tu lahodnou omáčku.

Kromě toho, že je guláš skvělým pokrmem na zahřátí v chladných zimních dnech, má také schopnost spojovat lidi kolem stolu. Je to jídlo, které se tradičně vaří na velké rodinné oslavy, svátky nebo dokonce na venkovní grilování a pikniky. Jeho příprava může být také příležitostí pro sdílení rodinných receptů a příběhů, které jsou předávány z generace na generaci. Receptů na guláš jsou totiž stovky, jeho obměny jsou takříkajíc dům od domu, každý má prostě ten svůj vychytaný a oblíbený recept.

A my si dneska zkusíme guláš ještě trošku jinak, a sice guláš horňácký.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 900 g vepřového bůčku
  • 200 g bílých fazolí
  • bobkový list
  • 200 g cibule
  • mletou papriku
  • majoránku
  • 60 g hladké mouky
  • 150 g škvařeného sádla
  • 300 g debrecínských párků
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • česnek
  • 200 g leča
  • 200 g smetany

 

Přebrané fazole vypereme a necháme namočené přes noc. V téže vodě je druhý den uvaříme doměkka.

Bůček řádně omyjeme, případně vykostíme a nakrájíme na kostky.

Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme dorůžova na 2/3 sádla. Do základu přidáme nakrájené maso, osolíme, přidáme pepř a kmín, podusíme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka.

Pak přidáme mletou papriku, třený česnek a majoránku. Maso promícháme s vařenými fazolemi, přimícháme lečo, přidáme smetanu rozšlehanou s hladkou moukou a za stálého míchání povaříme.

Při podávání klademe na každou porci opečený párek.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.