Rillettes je masová pomazánka, která patří ke specialitám francouzské gastronomie. Připravuje se obvykle z vepřového bůčku, ale dá se použít i jiné tučné maso (kachna, husa, králík, losos). Maso se nakrájí na kostky o hraně dlouhé 2-3 cm, které se osolí, opepří a na pekáči podlijí bílým vínem. Mohou se přidat také aromatické ingredience jako česnek, rozmarýn lékařský, tymián obecný nebo bobkový list. Maso se pomalu peče v troubě (až osm hodin), dokud se nerozpadne a nevytvoří kompaktní hmotu, která se nechá vychladnout a podává se nejčastěji s bílým pečivem (některé recepty doporučují pro jemnější texturu rozmělnit maso vidličkou, tyčovým mixérem nebo v mlýnku na maso).
ilustrační foto / Freepik
Potřebujeme :
- 1,5 kg vepřového bůčku
- 1 kost od šunky nebo 250 g uzených žebírek
- několik kousků kůže od slaniny
- 250 ml vody
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 hřebíčky
- 1 bobkový list
- 500 g plsního (vnitřního) sádla
- 1 kg vepřové krkovičky
- sůl
- pepř
- drhnutá majoránka
- asi 250 g vyškvařeného vepřového sádla
Z bůčku odřízneme kůži. Bůček, šunkovou kost, kůži z bůčku a ze slaniny omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a s vodou vložíme do tlakového hrnce. Oloupeme cibuli a stroužky česneku a přidáme s hřebíčkem a bobkovým listem k masu. Hrnec uzavřeme a maso vaříme asi 30 minut (v normálním hrnci asi 1,5 až 2 hodiny).
Maso, kůže a kosti vyjmeme z vývaru a vývar procedíme. Prsní sádlo nadrobno pokrájíme, rozškvaříme na pánvi a přes síto procedíme do hrnce. Přilijeme k němu vývar.
Bůček nakrájíme na kostičky o velikosti 1cm. Krkovičku omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostičky velké asi 1cm. S bůčkem a škvarky je vložíme do vývaru, uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme ještě 1,5 až 2 hodiny, až se maso rozvaří a při míchání vznikne pomazánka. Osolíme ji, opepříme a okořeníme majoránkou.
Škvarkovou pomazánku naplníme do připravených vymytých kameninových misek či zavařovacích sklenic a necháme vychladnout.
Vepřové sádlo rozehřejeme, zalijeme jím pomazánku a necháme ztuhnout (vrstva tuku ovlivňuje delší trvanlivost). Misky přikryjeme potravinovou fólií, sklenice uzavřeme a uchováme v chladu.
Trvanlivost 3 až 4 týdny.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.