Po dlouhé zimě jsme unavení a bez energie a nutně potřebujeme tělo povzbudit. Zvláště teď, když nás ještě nějakou dobu budou drtit zatím sychravé předjarní dny. Než dojde k samotnému rozpuku přírody, to si ještě pár dní počkáme. A co je lepšího během tohoto čekání než plný hrnec zeleninové polévky? Věřte nám, že nic. To je totiž přesně to pravé, co teď potřebujeme.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 200 g rajčat
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 až 3 malé mrkve očištěné a rozkrojené podélně
- 1 bulva fenyklu nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátečky
- 1 cuketa nakrájená na plátky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 100 g libovolných menších těstovin
- střední část menší hlávky zelí
- hrstka bazalkových lístků
- 30 g strouhaného parmezánu a "extra virgin" olivový olej
Nejdříve předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
Rajčata, cibule, mrkev, fenykl a česnek rozházejte na plech, polijte olivovým olejem a opékejte v troubě 40 až 45 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Opečenou zeleninu dejte do hrnce společně s cuketou a zalijte vše zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a přidejte bobkové listy. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte 20 minut povařit.
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny slijte a pak je vmíchejte do polévky společně s natrhanými listy zelí a polovinou bazalkových lístků. Vařte dalších 5 minut a servírujte v předehřátých miskách pokapané "extra virgin" olivovým olejem, posypané strouhaným parmezánem a zbývající bazalkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.