Ač se na první pohled může zdát, že dnešní recept je složitější na přípravu, opak je ale pravdou. Už při čtení postupu lehce zjistíte, že postup je vlastně velmi jednoduchý, a nedá se na něm nic zkazit. Nejen, že relativně během chvíle připravíte lahodný nevšední chod (nezapomeňte při jeho přípravě dát chladit víno!), navíc ještě příjemně můžete takto překvapit svou drahou polovičku.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 750 g špenátu
- 250 ml smetany
- 75 g nivy
- 2 stroužky česneku
- 125 g loupaných garnátů (či krevet)
- 150 g malých žampionů
- 2-3 šalotky
- 60 g másla
- 4 krůtí řízky
- 1 lžíce sekané petrželky
- 2 lžíce strouhanky
- 40 g strouhaného ementálu
- bílý pepř
- strouhaný muškátový oříšek
Špenát spaříme ve vroucí vodě, přelijeme studenou vodou a necháme okapat.
Smetanu rozšleháme s rozdrobenou nivou, oloupaným, prolisovaným česnekem a svaříme do krému.
Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Šalotku a houby dusíme na 1 lžíci másla tak dlouho, dokud se neodpaří voda. Poté osolíme a opepříme. Vmícháme garnáty a petrželku.
Krůtí řízky omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme ve strouhance.
Rozehřejeme 1-2 lžíce másla a řízky na něm po obou stranách opékáme asi 2 minuty.
Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, vložíme do ní nahrubo posekaný špenát a okořeníme muškátovým oříškem. Navrch položíme krůtí řízky, pak směs garnátů a žampionů, zalijeme nivovou omáčkou. Posypeme strouhaným ementálem.
Pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut dozlatova (225 stupňů C).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.