Koblihy miluje téměř úplně každý. Ten pocit, když se do nich zakousneme a na rtech, a leckdy i jinde, nám zůstane poprašek cukru, je k nezaplacení. Jak má vypadat dokonalá kobliha? Je to jednoduché! Taková kobliha by měla být nadýchaná jako pírko, zlatá na povrchu a se světlým kroužkem kolem dokola, sladká a třeba i naplněná zavařeninou či čokoládou. A my si je teď společně uděláme.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 vrchovatá lžíce droždí
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce rumu
- 1/2 hrnku mléka
- zavařenina k plnění
- olej na smažení
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, posypeme moukou a necháme vykynout.
Mouku smícháme se zbylým cukrem, solí, rozpuštěným máslem, rumem, vykynutým kváskem. Podle potřeby přidáme ještě mléko. Vypracujeme řidší těsto, které necháme vykynout.
Po vykynutí posypeme vál moukou a z těsta vyválíme placku asi 1 cm silnou. Na jednu polovinu placky hrníčkem naznačíme kolečka, do jejich středu dáme zavařeninu. Druhou polovinu těsta položíme na první. Kolem vyvýšených míst náplně je okrouhle přiťukáme prsty, aby se těsta dobře spojila, a hrníčkem vykrájíme koblihy.
Smažíme na oleji, kterého musí být tolik, aby koblihy plavaly. Vkládáme je do tuku vrchní stranou dolů. Přiklopíme a smažíme asi 2 minuty. Pak je obrátíme a smažíme nepřikryté.
Na papírovém ubrousku necháme odkapat přebytečný tuk, a poté lehce pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.