Linecké cukroví patří mezi to nejoblíbenější. Klasiku v podobě vykrajovaných tvarů slepených marmeládou a zasypaných cukrem zná určitě každý. Dnes se proto zaměříme na něco složitější košíčky. Využít tento recept můžete nejen na Vánoce, ale v průběhu celého roku.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g másla (lžíci odebereme na vymaštění košíčků)
- 120 g cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 4 žloutky
Náplň:
- 200 g cukru
- 1/8 l vody
- 200 g strouhaných mandlí nebo oříšků
- 2 bílky
- 1 lžice rumu
- strouhaná kůra z 1/2 citronu
Ze surovin na košíčky vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu odpočinout, pak ho natlačíme tence do vymaštěných formiček košíčků a upečeme v horké troubě dobleda. Vyklepneme z formiček.
Vychladlé košíčky naplníme náplní:
- cukr svaříme s vodou (asi 5 minut), do horkého vmícháme strouhané ořechy nebo mandle, přidáme bílky, citronovou kůru a směs zředíme rumem.Směsí naplníme košíčky.
Povrch můžeme ozdobit dílkem mandarinky, kuličkou vína a lžičkou šlehačky, pokud je podáváme ihned. Do zásoby můžeme přelít košíčky polevkou z 200 g moučkového cukru umíchaného s 2-3 lžícemi horké višňové šťávy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.