Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Babičkami prověřené retro cukroví, které navodí tu správnou vánoční atmosféru

Babičkami prověřené retro cukroví, které navodí tu správnou vánoční atmosféru

30.11.2022 - AndreaP.

Nedělní rozsvícení první adventní svíčky na věnci signalizuje to, že Vánoce se nezadržitelně blíží. Spolu se sháněním dárků a únavného vánočního úklidu také finišují velké přípravy na pečení cukroví.  Co letos upeču, jaké druhy zvolím a vyplatí se mi letos vůbec péct? To jsou otázky, které si kladou v těchto dnech mnohé z nás. A jelikož klasická kuchyně našich babiček nikdy nezklame, vybrali jsme pro vás několik retroreceptů, do kterých se můžete s klidem pustit.

(fotografie: Pixabay)

Masarykovy knoflíky

  • 180g vlašských ořechů
  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce moučkového cukru na obalení (můžeme do něho přidat 1 vanilkový cukr)

Trik je u knoflíků v tom že ořechy nejprve opražíme v troubě, nebo na pánvičce. Poté je na dvě hodinky namočíme do studené vody studené vody, pak je nasekáme. Následně smícháme všechny sypké ingredience, přidáme ořechy, žloutek a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které si můžeme nechat do druhého dne uležet v ledničce. Poté necháme změknout v těle, vyvalujeme 3-4 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. V troubě vyhřáté na 150 stupňů poté pečeme do zhnědnutí. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Starobylé slepované cukroví

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce másla.
  • Rybízová marmeláda

Ingredience smícháme tak, že nejprve do mísy prosyjeme mouku. Poté přidáme cukr, žloutek a máslo, načež těsto pořádně rukama zpracujeme, těsto bude vláčné, necháme ho uležet v chladu, stačí hodinky, dvě. Následně válíme tenký plát, který by měl mít asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary, který se nám líbí. Pečeme do zhnědnutí v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Po vychladnutí mažeme marmeládou a slepujeme.

Třeboňské borky

  • 2 vejce
  • 14 dkg vanilkového cukru
  • 7dkg čokolády
  • 10 dkg mouky
  • 2 dkg sody
  • 4 dkg na nudličky krájených mandlí

Vejce prošleháme s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu, přidáme mouku, sodu a mandle. Dobře promíchanou hmotu namažeme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Následně pečeme v mírně vyhřáté troubě. Jakmile pečivo zhnědne, vyndáváme a ještě teplé krájíme na jeden a půl centimeru široké a 4 centimetry dlouhé nudle, takzvané borky.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz