Nedělní rozsvícení první adventní svíčky na věnci signalizuje to, že Vánoce se nezadržitelně blíží. Spolu se sháněním dárků a únavného vánočního úklidu také finišují velké přípravy na pečení cukroví. Co letos upeču, jaké druhy zvolím a vyplatí se mi letos vůbec péct? To jsou otázky, které si kladou v těchto dnech mnohé z nás. A jelikož klasická kuchyně našich babiček nikdy nezklame, vybrali jsme pro vás několik retroreceptů, do kterých se můžete s klidem pustit.
(fotografie: Pixabay)
Masarykovy knoflíky
- 180g vlašských ořechů
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 žloutek
- 3 lžíce moučkového cukru na obalení (můžeme do něho přidat 1 vanilkový cukr)
Trik je u knoflíků v tom že ořechy nejprve opražíme v troubě, nebo na pánvičce. Poté je na dvě hodinky namočíme do studené vody studené vody, pak je nasekáme. Následně smícháme všechny sypké ingredience, přidáme ořechy, žloutek a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které si můžeme nechat do druhého dne uležet v ledničce. Poté necháme změknout v těle, vyvalujeme 3-4 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. V troubě vyhřáté na 150 stupňů poté pečeme do zhnědnutí. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.
Starobylé slepované cukroví
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 polévkové lžíce másla.
- Rybízová marmeláda
Ingredience smícháme tak, že nejprve do mísy prosyjeme mouku. Poté přidáme cukr, žloutek a máslo, načež těsto pořádně rukama zpracujeme, těsto bude vláčné, necháme ho uležet v chladu, stačí hodinky, dvě. Následně válíme tenký plát, který by měl mít asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary, který se nám líbí. Pečeme do zhnědnutí v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Po vychladnutí mažeme marmeládou a slepujeme.
Třeboňské borky
- 2 vejce
- 14 dkg vanilkového cukru
- 7dkg čokolády
- 10 dkg mouky
- 2 dkg sody
- 4 dkg na nudličky krájených mandlí
Vejce prošleháme s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu, přidáme mouku, sodu a mandle. Dobře promíchanou hmotu namažeme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Následně pečeme v mírně vyhřáté troubě. Jakmile pečivo zhnědne, vyndáváme a ještě teplé krájíme na jeden a půl centimeru široké a 4 centimetry dlouhé nudle, takzvané borky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.