Jistě mnozí budou souhlasit, že není nad poctivý domácí chléb. Ta vůně, která se line bytem při pečení, nenechá nikoho na pochybách, že todle je ta správná domácí kuchyně, a že chléb je její základ. Navíc při dnešní ceně pečiva se čím dál více lidí vrací právě k této tradici našich babiček. A jelikož receptů na chléb není nikdy dost, i zde si občas nějaký ukážeme. Ať už to bude chléb naprosto jednoduchý, který zvládne úplně každý, tak po ty krapet složitější, kdy ani těch se ale nebojte. Dnes tedy recept na tmavý celozrnný chléb, který se dle výčtu surovin může zdát právě složitější, ale nenechte se zmást.
(fotografie: Pixabay)
Na 2 bochníky potřebujeme:
- 75 g kvasnic
- 50 g másla
- 2 lžíce tmavého sirupu
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté kávy
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžičky cibulového prášku
- 1 lžička fenyklu
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 450 g žitné mouky
- 450 g pšeničné mouky
- 1 lžička Solamylu
Máslo a 1/2 l vody ohřejte na 35 stupňů C. Sirup dejte do mísy, kvasnice nadrobte a míchejte, až se rozpustí. Přidejte vodu s máslem, ocet a koření, potom celozrnnou a žitnou mouku a zamíchejte. Vmíchejte pšeničnou mouku a zpracujte hladké těsto.
Těsto nechte kynout, znovu ho propracujte, potom zformujte dva kulaté chleby. Položte na pergamenový papír na plech, nechte kynout. Chléb upečte (200 stupňů C).
Rozkvedlejte Solamyl v troše vody, nechte vzkypět a chleby jím potřete. Pak pečte dalších 5 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.