Podzim je nejen obdobím krásně zbarveného a postupně na zem spadaného listí, ale je také charakteristický častou změnou teplot, plískanicemi, zimou lezoucí až do kostí. Po příchodu domů pak zaručeně potřebujeme teplý nápoj, který nás prohřeje nejen na těle, ale také na duši. Ovocný nám pak dodá také potřebné vitamíny a energii pro boj s případnými nemocemi. A my si dnes na paškál vezmeme hrušku. Lahodnou, sladkou, s výraznou chutí. Nejprve si z ní připravíme lahodný sirup, a na závěr si také řekneme, jak na nápoj z něj.
(fotografie: receptyonline)
Na cca 1 litr sirupu potřebujeme:
- 500 g zralých sladkých oloupaných hrušek, nakrájených na kousky
- 500 ml vody
- 1 balíček skořicového cukru
- svitek celé skořice
- 4 hřebíčky
- šťáva z 1 zralého citronu
- 500 g třtinového cukru
Na samotný horký nápoj pak:
- horká voda v poměru 2 : 1 dílu sirupu
- pro dospělé (alkohol verze) můžeme přidat panáka hruškovice
Očištěné, rádně omyté a nakrájené hrušky (pokud možno volíme vždy sladkou šťavnatou odrůdu) vložte do hrnce s nepřilnavým povrchem, přidejte trošku vody a rozmixujte ponorným mixérem na kaši. Dolijte zbytek vody, přidejte skořicový cukr, svitek skořice, hřebíčky, citronovou šťávu a směs zahřejte k bodu varu, občas zamíchejte, aby nedošlo k připálení. Vařte 5 minut, poté stáhněte z plotny a nechte zchladnout. Hrnec přikryjte a dejte do druhého dne do chladničky.
Druhý den vmíchejte do sirupu cukr, dokonale ho rozpusťte, směs zahřejte a vařte 10 minut.
Hotový sirup přeceďte a vlijte do řádně vymytých nahřátých lahví. Uzavřete je a otočte na chvíli hlavou dolů. Uschovávejte v chladu a temnu.
A jak si připravíme slíbený horký nápoj pro zahřátí?
Do kastrůlku dejte 100 ml sirupu a dolijte 200-250 ml vody, uveďte k bodu varu, ale již nevařte. Horkou hrušku rozlijte do 2 připravených hrnků, do každého dejte plátek citronu, případně dolijte alkohol, a ihned podávejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.