Kedlubny obsahují velké množství vitamínu C a cenný selen, obojí pomáhá zvyšovat imunitu organismu. Dodávájí tělu energii a velice kladný vliv mají i na vzhled, konkrétně na zpevnění pokožky, nehtů i vlasů. Posilují také buněčný metabolismus, srdce i celý oběhový systém, díky obsahu draslíku odvodňují. Kedlubnové listy většinou končí v koši, což je ovšem škoda, protože obsahují mnohem více vitamínu C, vápníku, draslíku a železa než samotná bulva. A právě nyní v létě je této lahodné zeleniny všude dostatek. Co si z takové čerstvé kedlubny můžeme připravit? Kedluben dokáže sestavit celé menu – od salátu, přes polévku až k hlavnímu chodu i s přílohou. Dnes vyzkoušíme netradiční kedlubnový salát, který příjemně překvapí nejen tím, jak je snadný, ale hlavně tím, jak osvěžující je.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 kedlubny
- 1 středně velká cibule
- 4 sladkokyselé steril.okurky
- nálev z okurek
- olej a sůl
Suroviny ustrouháme na hrubším struhadle, osolíme a zalijeme nálevem. Promícháme a pokapeme olejem. Necháme vychladit a odležet.
Podáváme k pečeným masům, rizotu apod.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.