Máme za sebou první týden prázdnin, léto se rozjelo na plné obrátky, pociťujeme ho na každém kroku a ovoce je všude, kam jen oko dohlédne. Stačí doslova natáhnout ruku, utrhnout jahody, třešně, maliny, čekají nás višně, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt. Ta vůně a chuť je prostě nepopsatelná. A víte co? Dnes tu chuť ještě prohloubíme trošku alkoholu. Připravíme si zcela netypický dezert, jelikož jeho základem krom ovoce budou housky. Kombinace, která opravdu chutná.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 5 housek
- 100 g másla
- 3/8 l mléka
- 125 g cukru
- 4 bílky
- 1 kg vypeckovaných třešní (možno použít i jiné ovoce)
- 2 cl slivovice
- 100 g jemně nasekaných mandlí
- strouhaná kůra z 1 citronu
Housky nakrájíme na tenké plátky, které dozlatova opečeme na 30 g másla, zalijeme ohřátým mlékem a necháme zvlhnout.
Ze zbytku změklého másla, cukru, 4 žloutků, skořice a nastrouhané citronové kůry utřeme pěnu, do které postupně vmícháme houskovou hmotu.
Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli. Sníh, třešně a slivovici vmícháme do hmoty.
Vymažeme zapékací formu a vysypeme ji najemno nasekanými mandlemi. Poté ji naplníme připravenou hmotou a pečeme do zlatohněda asi 60 minut při 180 stupních Celsia. Pokud zvolíme menší jednoporcové formičky, dobu pečení snížíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.