Perníčky jako takové mají mnozí z nás spojené s vánočními svátky, ale opak je pravdou. I na Velikonoce (a vlastně kdykoliv během celého roku) najdou své uplatnění. Vymyslet se dají různorodé velikosti kraslic, zajíčků, kytiček a podobně, zde se fantazii meze nekladou. Pokud použijeme navíc krásné barevné zdobení, bude to oživení prostřeného svátečního stolu a koledníky zcela jistě potěší. A protože čas kvapí, a perníčky, jak všichni víme, musí mít pár dní k dobru na odležení, je nejvyšší čas se do nich pustit. Nezapomeňte přizvat děti, pro ně je to ta nejlepší zábava.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 64 dkg hladké mouky
- 25 dkg cukru moučka
- 4 vejce
- 10 dkg medu
- 10 dkg hery
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 8 hřebíčků
- 6 kuliček nového koření
- 1 květ badyánu
- 1 mělká lžička mleté skořice
Poleva na zdobení:
- 12 -14 dkg cukru moučka, 1 bílek, 1,5 lžičky solamylu či maizeny
Do mísy nebo na vál dáme mouku, cukr. Veprostřed uděláme důlek, do něj dáme vejce, med a heru. Přidáme sodu, mletou skořici a rozemleté či natlučené ostatní koření (hřebíčky, nové koření a badyán). Těsto zpracujeme a necháme 24 hodin uležet.
Potom těsto rozválíme a vykrajujeme formičkami tvary.
Pečeme na vymazaném plechu. Horké potíráme rozšlehaným vejcem.
(zdroj: redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.