Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Typicky českým jídlem jsou bramboráky! Jak snadno připravit tyto křupavé placky?

Typicky českým jídlem jsou bramboráky! Jak snadno připravit tyto křupavé placky?

22.2.2022 - AndreaP.

Každý stát má své typické pokrmy, na které je právem pyšný. Česká republika má také své speciality a jednou z nich jsou bezesporu bramboráky, i když se jim v každém kraji říká jinak. Pro někoho je to cmunda, stryk či bandorák, pro jiného krompelák, křapáč, vošouch či baba. Základ je ale všude stejný a chuť vynikající. Jak na takový správně křupavý a lahodný bramborák?

(fotografie: Freepik)

Potřebujete:

  • 3/4 kg brambor
  • 80 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml horkého mléka
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • sádlo na smažení

 

Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Nechte stát asi 3 minuty a veškerou vodu, která se mezitím objeví, slijte a co nejlépe vymačkejte. Zalijte brambory horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla. Dobře promíchejte.

Bramboráky smažte postupně na rozehřátém sádle, vždy v množství zhruba jedné malé naběračky těsta na středně velkou pánev. Dobře upečený bramborák je křupavý a uvnitř dostatečně měkký, bez škrobové příchuti syrových brambor.

Jakmile trochu vystydne, ztrácí svoji původní křupavost, ale chuti to samozřejmě neublíží.

Těsto lze také v jedné dávce upéct v troubě na plechu.

Jako doplněk zvolíme různé druhy zeleniny či ovocný kompot.

(zdroj: redakce)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz