Pavlova je jemný křupavý dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a čerstvým ovocem (nejčastěji kiwi a jahodami). Je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlovové. Pokud se jednou odhodláte ho zkusit, bude to láska na celý život. Připravuje se z ušlehaných bílků, ke kterým se postupně přidá cukr, ocet, kukuřičný škrob a často i vanilková esence. Krém se peče (dá se říct suší) pomalu, podobně jako pusinky. Pečením získá pavlova křupavý povrch, ale měkký a vlhký vnitřek. To je způsobeno přidáním kukuřičného škrobu do krému. Ač se může na první pohled zdát, že je recept složitý, není tomu tak. Díky níže uvedeným základním pravidlům, které je nutné dodržet, a podrobnému popisu postupu se tento dezert podaří úplně každému!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 4 vaječné bílky střední velikosti
- 32 dkg cukru krupice
- čajová lžička kukuřičného škrobu
- necelá čajová lžička bílého vinného octa
- 3 kapky čistého extraktu z vanilky
Základní pravidla, bez kterého recept ani nezkoušejte :
- Vejce musí mít pokojovou teplotu, nesmí v žádném případě být zrovna vytáhnutá z lednice.
- Miska, ve které budeme šlehat sníh, musí být naprosto čistá, nesmí v ní být ani trošku oleje či vaječného žloutku.
- Teplota trouby musí být vyhřátá na 140 stupňů Celsia.
(fotografie: Freepik)
A teď jdeme na postup :
Elektrickým šlehačem vyšlehejte bílky do sněhu, musí tvořit jemné pevné špičky (po otočení misky dnem vzhůru se sníh nesmí vůbec pohnout). Toto je to nejzákladnější na celém receptu. Potom za stálého šlehání (bez přestávek) zašlehejte postupně cukr, škrob, ocet a vanilku.
Kovovou lžící z hmoty na pečícím papíru vytvořte kruh, vprostřed toho kruhu poté malý otvor (vznikne vám taková obří pusinka).
Pečeme v troubě hodinu a patnáct minut. Poté troubu vypněte, otevřete, ale pusinku nechte uvnitř na plechu, dokud zcela nevychladne. Až poté ji přendejte na talíř, naplňte šlehačkou a ovocem.
Místo jedné velké pusinky můžete také vytvořit malá hnízdečka, pak ale musíte zkrátit dobu pečení.
(zdroj: redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.