Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Bramborový buřtguláš bez buřtu! Klasika jinak, aneb přidejme tam zeleninu!

Bramborový buřtguláš bez buřtu! Klasika jinak, aneb přidejme tam zeleninu!

18.1.2022 - AndreaP.

Kdo by neznal tento recept? Je to léty prověřená rychlovka, nenáročná na čas i suroviny. A velmi oblíbený je u dětí. Bramborový guláš, lidově nazýván jako buřtguláš, se vyrábí z uzeniny a brambor.  My si dnes ale vyzkoušíme krapet jinou variantu, a sice uzeninu nahradíme zeleninou.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 250  g cibule
  • 1 kg brambor
  • 2  pórky
  • 1 zelený paprskový lusk
  • 500 g  rajčat
  • 1 lžíce  oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1/2  I  zeleninového vývaru
  • špetka drceného kmínu
  • 1 lžička  majoránky
  • 1/2 svazku  petrželky
  • sůl
  • 75 g zakysané  smetany
  • 2 lžíce octa

 

Brambory  oloupeme,  omyjeme, pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na plátky. Zeleninu  očistíme, omyjeme a pokrájíme, pór na kroužky, papriku a  rajčata na kostky.

Cibuli zesklovatíme na oleji. Česnek oloupeme,  přilisujeme k cibuli, společně  osmahneme. Vmícháme mletou  papriku. Přidáme brambory, pórek, papriku a rajčata,  krátce  vše promícháme a přilijeme vývar. Okořeníme drceným kmínem  a majoránkou a  přikryté vaříme 15 - 20 minut. Petrželku  omyjeme, osušíme a jemně posekáme.  Guláš osolíme a zjemníme  ho zakysanou smetanou.

Podle chuti přikyselíme.

 

(zdroj: redakce, napsala Andrea Pastirčáková)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz