Vynikající a ještě navíc opravdu jednoduché, přesně takové jsou svatomartinské rohlíčky, na něž vám dneska představíme naprosto jedinečný recept. A jaké další dobroty, kromě známé husičky, můžete ve středu položit na stůl?
fotografie: Freepik
Kdo by si nechtěl udělat opravdu tradiční svatomartinské pohoštění? Právě svátek svatého Martina byl v dobách minulých poslední příležitostí jak si pořádně nacpat břicho. Poté se lidé začali postit. Vánoce se totiž blížily a lidstvo muselo šetřit potravinami, neb bylo odkázáno jen na to, co si vypěstovalo.
Studený předkrm: Paštika z husích jater s mandlemi a brusinkami
500 g husích jater, 100 g másla, 1 hrst sušených brusinek, 1 hrst plátků mandlí, 1 hrst čerstvého tymiánu, 150 ml červeného vína, 3 stružky česneku, 1 větší cibule, sůl, pepř
Jádra opečeme v pánvi na másle, česneku a cibulce za postupného přilévání vína. Jakmile jsou hotová, rozmixujeme je a přimícháme k nim brusinky, mandle, tymián, osolíme, opepříme, plníme do skleniček nebo třeba do srnčího hřbetu a necháme je ztuhnout v chladu.
Brusinková omáčka
1 sklenička brusinek, 3 lžíce kvalitní meruňkové marmelády, 1 menší citron, ½ pomeranče, mleté nové koření, 2 cl brandy, cayenský pepř
Brusinkovou omáčku si můžete dát ke kachně, huse, ale třeba i k hermelínu. Ingredience smícháme v kastrůlku, zahřejeme a necháme zredukovat tekutinu. Podávat můžeme za tepla i za studena.
Těsto na rohlíčky
1/2 kg hladké mouky
1 smetana ke šlehání
1 tuk na pečení
lžíce cukru
špetka soli
Do mísy vložíme prosátou mouku, přidáme šlehačku, rozpuštěný tuk, cukr a špetku soli. Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které si dáme na hodinku odpočinout do lednice. Mezi tím si připravíme náplň.
Všude se uvádí, že by svatomartinské rohlíčky měly být plněné ořechy. Pokud ovšem ořechy z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete, dejte si tam klidně povidla, tvaroh nebo mák, prostě to, co máte rádi.
Ořechová náplň
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
2 bílky
Ořechy smícháme s bílky a cukrem, vznikne nám lepivější směs, kterou budeme rohlíčky plnit.
Z těsta, které si odpočalo v lednici, vyválíme placku (3-4 milimetry), z té vykrajujeme trojúhelníky. Na spodní stranu trojúhelníku klademe vždy kousek náplně a rolujeme do tvaru rohlíčku. Pečeme cca 15-20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Po vyjmutí pocukrujeme moučkovým cukrem.
napsala Zuzana Zelenková
zdroj: redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.