Dnešní recept je inspirací na dobrou večeři či rychlý oběd. Základem receptu jsou fazole. Ty se řadí z výživového hlediska k velmi hodnotným potravinám. Jako většina luštěnin obsahují zejména vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a také vápníku a mědi. Jsou natolik oblíbené, že tvoří důležitou složku potravin mnoha národních kuchyní. Třeba Brazilci si svůj jídelníček bez fazolí téměř nedokáží představit (jsou mimo jiné i součástí brazilského národního pokrmu zvaného feijoáda). A tak nezbývá, než se na tento zázrak kuchyně vrhnout a připravit si pokrm, který je snadný a opravdu chutný.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Na dnešní recept budeme potřebovat :
- 400 g bílých fazolí
- 50 g sádla
- 1 malý rajčatový protlak
- 1/2 cibule
- cca 30 g hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- majoránku
- sůl
- pepř
- cukr
- případně kapku octu
Fazole si předem namočíme. Poté tyto fazole uvaříme doměkka. Scedíme, ale pozor vývar nevyléváme.
Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou smíchanou s paprikou, okořeníme solí a pepřem a zalijeme vodou z fazolí. Řádně rozšleháme, abychom neměli hrudky a dobře povaříme.
Do hotové omáčky poté vrátíme zcezené fazole, a pokrm následně dochutíme čenekem utřeným se solí a podle chuti ještě okyselíme a přisladíme.
Příloha - čerstvý chléb a opečená uzenina.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.