Tortilla de patatas je tradiční španělské jídlo, skládající se v základu z vajec, brambor, cibule a případně další zeleniny, obvykle o tloušťce 3 cm. Kromě obvyklé bezmasé tortilly se běžně připravují i varianty s přidanou šunkou, případně krevetami.
Tortilla de patatas se podává teplá i studená, nakrájená na dílky podobně jako pizza. Slouží nejen jako předkrm, ale nahradí dle potřeby i hlavní jídlo, nebo se podává jako příloha k zelí, červenému masu, anebo rybám.
Španělská tortilla se podobá české omeletě, rozdíl je však ve způsobu přípravy, kdy se jako první připravují brambory smažením na pánvi v olivovém oleji, a až jsou měkké a částečně opečené, přidá se cibule a před dokončením rozmíchaná vejce.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 4 středně velké brambory
- 4 vejce
- 1/2 cibule
- panenský olivový olej
- sůl
Brambory oloupejte, omyjte je a nakrájejte na kousky. V míse je promíchejte se solí a nasekanou cibulí.
Na pánvi rozpalte trošku oleje a osmahněte na něm bramborovou směs asi 15 až 20 minut.
Vejce ve větší míse lehce prošlehejte - tajemství úspěchu tortilly je v neúplném prošlehání vajec.
Pak k nim přidejte osmahnuté brambory, promíchejte a nechejte 5 minut odpočívat.
Na malé pánvičce rozehřejte trošku oleje a vlijte na něj připravenou směs. Nechejte osmahnout z jedné strany a pak pomocí talíře otočte. Pak otočte ještě dvakrát, aby se tortilla propekla z obou stran.
Vyjměte z pánvičky a podávejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.