Džuveč je jídlo pocházející z Turecko, které se ale rozšířilo do celého světa. Jedná se o dušený pokrm velmi podobný rizotu, neb základní původní recept se skládá z rýže, masa a zeleniny. Receptů na džuveč je nicméně velké množství a často se od sebe velmi liší, a to v závislosti na regionu, možnostech, právě dostupné zelenině či celkové chuti. V některých případech, jako je i tento níže uvedený, se rýže nahrazuje brambory. Další specialitou je pak bezmasý džuvec, a právě tento si v těchto horkých dnech společně připravíme.
(ilustrační foto: haberturk.com)
Potřebujeme:
- 1 šálek mrkve
- 1 šálek petržele s celerem
- 1/2 menšího květáku
- 1 šálek hrášku
- 3 papriky
- 5 rajčat
- 1 velká cibule
- 2 šálky brambor
- 1/2 šálku oleje
- sůl
- pepř
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji podusíme do sklovita. Přidáme papriky zbavené jádřinců a nakrájené na proužky, oloupaná pokrájená rajčata, všechnu ostatní zeleninu a brambory nakrájené na kostky. Osolíme, opepříme, přidáme usekanou petrželku a zalijeme do roviny vývarem.
Dusíme přiklopené v troubě bez míchání, jen kastrolem občas potřásáme.
Povrch ještě po upečení posypeme usekanou petrželkou a servírujeme s chlebem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.