Vysoké teploty si žádají pořádné osvěžení. Vsaďte na poctivé domácí limonády, které si snadno zvládnete připravit sami doma z běžně dostupných surovin. Po přidání alkoholu z nich můžete vytvořit osvěžující letní drinky jako z baru. Odstartujte letní prázdniny stylově.
fotografie: Pixabay
Lidský organismus může parné letní dny zvládnout pouze s dostatkem tekutin. Avšak je důležité zvolit správné nápoje. Všechny nelze řadit do pitného režimu, například soft drinky, alkoholické nápoje a káva. Přesto existuje nespočet variací letních limonád, které jsou osvěžující, chutné a ještě zdraví prospěšné i pro vaše děti.
Cukrový sirup
Cukrový sirup je nezbytná složka při přípravě domácích limonád nebo koktejlů. Sirup se oproti klasickému cukru bez problému rozpustí a nápoj bude díky němu jemnější a chutnější. Nemusíte se bát, že kvůli letním drinkům musíte kupovat průmyslově vyráběný cukr. Můžete si ho snadno vyrobit sami doma. Potřebujete pouze:
- 500 g třtinového cukru
- 370 ml vody
Vodu s cukrem rozehřejte v rendlíku. Za občasného míchání počkejte, až se cukr rozpustí a voda začne vřít. Povařte asi 5 minut do mírného zhoustnutí. Odstavte, nechte částečně vychladnout a plňte do sterilizované sklenice s víčkem. Skladujte v temnu a chladu.
Ovoce jde s létem ruku v ruce
Při přípravě limonád využijte sezonní ovoce, kterého je v létě více než dostatek. Jahodová sezóna je právě na svém vrcholu, tak je třeba toho pořádně využít. Jahody jsou velmi šťavnaté a obsahují vysoké procento vitaminu C a lehce stravitelnou vlákninu. Kromě jahod můžete využít samozřejmě jakékoliv ovoce od klasických českých lesních plodů, přes citrusy až po exotické ovoce.
Velmi chutná kombinace je také meloun s citrónem. Meloun dodá drinku skvělou chuť a jen lehkou sladkost, zatímco kyselost citrónu vás osvěží. Tato kombinace navíc skvěle ladí i s alkoholem. Zkoušeli jste už melounové mojito?
Ve fantazii chutí se meze nekladou, proto se nebojte zkoušet různé kombinace ovoce třeba i s bylinkami. Taková máta, levandule, tymián nebo citrónová tráva dodají vaší limonádě pořádný šmrnc a charakteristické bylinkové aroma.
Jak na to?
Postup u každé limonády je prakticky totožný. Nejdříve si rozmělněte ovoce, aby pustilo svou šťávu. Můžete ho i krátce promixovat. Poté ho přemístěte do sklenice, kterou až po okraj naplňte ledem, a přelijte cukrovým sirupem. Zbytek sklenice dolejte sodovou vodou a promíchejte. Okraj sklenice můžete dozdobit plátkem ovoce.
Napsala Michaela Procházková
zdroj: redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.