Pokud si chcete dát něco dobrého na zahřátí, protože dávno ukončená zima ještě stále ukazuje, že se nemíní jen tak vzdát, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a kalendářní jaro bude rázem zde.
(fotografie: archiv redakce)
Potřebujeme:
- 1 kg kuřecích stehen
- 350 ml suchého bílého vína
- 2 cibule
- 4 řapíkaté celery
- 2 petržele
- 1 pórek (bílou část)
- snítka tymiánu
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 45 g hladké mouky
- 300 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- olej
Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.
TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.