Jsou dny, kdy se nám nechce k obědu připravovat maso. Právě pro tento okamžik přinášíme jednoduchý recept na zapečený květák s lahodným sýrovým bešamelem.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 střední květák
- 4 brambory
- 1 lžíci másla
- hladká mouka
- 2-3 dcl mléka
- 3 vejce
- asi 10 plátků na kousky nakrájeného eidamu
- asi 10 plátků na kostky nakrájené šunky či debrecínky
- hrst na kostky nakrájené nivy
- pepř
- sůl
- zázvor
- červená paprika
- orientální koření
Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostky a spolu s očištěnými a omytými růžičkami květáku dáme vařit do osolené vody. Vaříme asi 15-20 minut doměkka.
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku, vytvoříme jíšku a pomalu do ní přiléváme za stálého míchání mléko. Osolíme, opepříme a okořeníme. Přivedeme k varu, aby omáčka zhoustla, přisypeme polovinu kousků eidamu a odstavíme z ohně.
Pekáč vymastíme máslem, vyložíme uvařeným květákem s bramborami, posypeme druhou polovinou eidamu, kousky šunky, kostičkami nivy. Zalijeme rozšlehanými vejci, ještě dochutíme solí a pepřem a přilijeme uvařenou omáčku.
Takto připravený pokrm dáme do trouby a pečeme na 200 stupňů Celsia asi 30 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.