Pohanka je bezlepkovou potravinou, je tedy vhodná také pro ty, kteří trpí celiakií. Díky svému složení, mimo jiné vysoký obsah rutinu, dále například draslík, fosfor, vápník, železo, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol, se řadí k superpotravinám a je doporučována především v zimním období. Takže máme ideální čas vyzkoušet si tyto pohankové karbanátky, které jsou výbornou alternativou těch masových. A jako bonus si rovnou připravíme skvělé zelí, které tomuto pokrmu dodá ten správný konečný šmrnc.
Potřebujeme:
- 120 g pohanky
- sůl
- pepř
- majoránka
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 vejce
- 2 lžíce prosáté strouhanky
- 2 lžíce hladké mouky
- olej
Valašské zelí:
- 700 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 700 g brambor
- 80 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 menší česnek
- sůl
- kmín
Pohanku uvaříme ve větším množství vody a scedíme.
Osmažíme cibulku, česnek utřeme se solí a spolu s vajíčkem, mletým pepřem a majoránkou přidáme do pohanky. Zahustíme strouhankou. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme na oleji.
Kysané zelí nakrájíme, pokud je příliš kyselé, propláchneme studenou vodou. Podlijeme a dusíme.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Uvaříme je zvlášť v osolené vodě s kmínem. Scedíme a přidáme k uvařenému zelí, v němž je rozšťoucháme.
Osmažíme cibulku, slaninu rozškvaříme a česnek utřeme se solí. Přimícháme do zelí s bramborami a prohřejeme. Podáváme ke karbanátkům nebo samostatně.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.