Zejména díky poutavému vyprávění našich prababiček, a pak také díky dochovaným starým kuchařským knihám si můžeme představit, jak to chodilo a co se vařilo či peklo v dobách minulých. Jeden takový kuchařský klenot s kouzelným názvem "Stolečku prostři se" jsem si s ohledem pro svou vášeň pro staré kuchařky zakoupila. Čítá téměř 600 stran a já tak mohu nahlédnout do jídelníčku českých domácností. V kuchařce najdete řadu prostých i složitějších návodů, rad a postřehů. S ohledem na to, že nám začal advent, nejkrásnější období v roce, jsem se nyní zaměřila na cukroví. A tak vám přináším pár historických babičkovských receptů, aneb pojďme si udělat staročeské vánoce ....
Vanilkové rohlíčky
- 14 dkg hladké mouky
- 9 dkg másla
- 4 dkg cukru
- špetka soli
- 5 dkg mandlí nebo ořechů
- vanilkový cukr na obalení
Na vál prosijeme mouku se špetkou soli, uděláme věnec a do středu dáme mleté mandle (ořechy), cukr a jemně pokrájené máslo. Pomocí kulatého nože zpracujeme vše v hladké těsto. Dáme je na půl hodiny do chladna odpočinouti. Vyválíme váleček 3 cm silný a rozdělíme jej na stejné díly. Dílky rozválíme dlaní na váleček silný jako tužka, uprostřed trochu silnější. Konečky necháme silnější, tenké by se připalovaly. Pěkně formované rohlíčky klademe na tukem vymazaný plech. Pečeme je do bleděrůžova při středním plameni. Po sejmutí z plechu je ihned obalujeme ve vanilkovém cukru. Podáváme je třetí den po upečení, musí se rozležet.
Boží milosti
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 50 g tuku
- 2 lžíce vína
- špetka soli
- 2 lžíce smetany
Na smažení: 100 g sádla, 100 g přepuštěného másla
Na obalení: vanilkový cukr
Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli a uprostřed uděláme důlek. Do toho dáme žloutky, víno, cukr a smetanu. Vidličkou vše spojíme v řidší těsto než je na nudle. Nahoru dáme jemně nakrájený tuk, přehrneme těsto a zpracujeme. Těsto vyválíme, vypichujeme různé tvary, uprostřed je nařízneme, stiskneme a smažíme je na rozpuštěném sádle a másle. Tuku musí býti na 3 cm vysoko. Vysmažené těsto obalujeme hned ve vanilkovém cukru.
Anýzové zákusky
- 15 dkg hladké mouky
- 8 dkg tuku
- 8 dkg cukru
- 1 lžíce tlučeného anýzu
- mléko dle potřeby
- vejce na potření
- krystalový cukr na posypání
- anýz na posypání
Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme rozkrájený tuk, cukr a tlučený anýz. Při zpracování těsta přidáváme mléko podle potřeby. Z vypracovaného těsta vyválíme tenkou placku, vypichujeme různé tvary, klademe je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme krystalovým cukrem a anýzem. Troubu dobře vyhřejeme, pak zmírníme.
Patience
- 3 bílky
- 3/16 litru černé kávy
- 21 dkg cukru
- 15 dkg hladké mouky
Z bílků ušleháme pevný sníh. Přidáme silnou černou kávu (scezenou), která je svařena s cukrem na nitku (nitka se nesmí trhat). K tomu přidáme prosetou mouku. Těsto necháme vychladnout, dáme do pytlíčku opatřeného hladkou formičkou a na vymazaný plech vystřikujeme různé tvary. Těsto necháme na plechu asi hodinu v blízkosti teplých kamen a pak teprve pečeme.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.