Sychravý podzim je v plném proudu – ideální čas na to pustit si do kuchyně divočinu, rozpálit troubu a potěšit naše chuťové pohárky něčím speciálním. Pivovar Holba přináší inspiraci pro gurmány –recept na šťavnatou kančí kýtu na kořenové zelenině a pivě.
- 1 kg kančí kýty
- 250 g slaniny (pár klínků do masa na prošpikování a zbytek pod maso)
- 3 ks mrkve
- 2 ks cibule
- 2 ks petržele
- ½ celeru
- 100 g másla
- 200 ml piva Holba Polotmavá 11
- Bobkový list
- Sůl
- Celý pepř
- Nové koření
- Vývar na podlití
- Med
- Hladká mouka na zahuštění
Kýtu odblaníme a začistíme, odřezaný tuk si pokrájíme a dáme stranou. Maso důkladně prošpikujeme slaninou a pár kousky mrkve. Zbytek slaniny pokrájíme nadrobno, cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka, přidáme pokrájený tuk, který jsme odřezali z masa, a vše přendáme do pekáče.
Prošpikované maso osmahneme na másle (případně na kouskách slaniny, pokud nám zbyla) spolu s bobkovým listem, pár kuličkami pepře a nového koření, aby se nám po všech stranách krásně zatáhlo. Následně maso i s orestovaným kořením přendáme do pekáče na připravenou směs, přelejeme pivem Holba Polotmavá 11, podlijeme vývarem a dáme přikryté péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za občasného dolití vývaru pečeme zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Před koncem maso potřeme medem pro ještě lepší chuť a barvu. Když je kýta hotová, odstraníme bobkový list s kuličkami koření. Výpek případně trochu zahustíme hladkou mokou a dochutíme. Servírujeme s kouskem pečiva a se sklenicí dobře vychlazené Holby Polotmavé 11, která dotáhne dílo k dokonalosti.
Nemáme-li k dispozici kance, o něco menší divočinu si můžeme připravit také z hovězího masa.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.